Verzorging

De Kentiapalm ( Howea forsteriana ) is een zeer sterke, goed houdbare en eenvoudig te verzorgen palm. Van de ca. 2000 palmsoorten is de Kentia één van de sterkste palmen voor in de woonkamer. Dit is de reden dat interieurbeplanters graag met deze palm werken. Hij beschikt namelijk over een paar unieke eigenschappen:

  • De Kentia heeft een lage lichtbehoefte, zodat hij op veel plaatsen neergezet kan worden.
  • De Kentia kan goed tegen een lage luchtvochtigheid.
  • Hij heeft relatief weinig verzorging nodig.
  • De Kentia heeft een sterk luchtzuiverende werking en een elegante uitstraling.

Lichtbehoefte en temperatuur

Plaats de Kentia niet in de volle zon. In de natuur staan deze planten namelijk in de schaduw van grotere bomen. Voorkom in ieder geval direct zonlicht op de bladeren. De plant vindt een lichte standplaats wel prettig, maar ook een minder lichte plaats is geen probleem voor een Kentia. Qua temperatuur kan de Kentiapalm veel verdragen. De temperatuur mag variëren tussen de 10 °C en 35 °C. De optimale temperatuur ligt tussen de 20 °C en 25 °C.

Water en voeding geven

Meestal is eens per week water geven voldoende. Alleen tijdens een warme periode of snel drogend weer met een lage luchtvochtigheid is het verstandig eerder terug te komen met de watergift. Er moet voorkomen worden dat de potgrond uitdroogt. De Kentia is geen snelle groeier, overpotten is dus niet nodig. In de grond zit voldoende basisvoeding voor het eerste jaar. Na het eerste jaar af en toe een beetje bijmesten, maar zeker niet overdrijven.

Nog een paar tips:

  • Voorkom tocht. Plaats de Kentia niet bij een open deur of raam.
  • Spoel de plant twee keer per jaar af met een lauwe douche om stof te verwijderen en de bladeren weer een fris uiterlijk te geven.